Ad :)

11.12.12

Drama Bersiri - Over sangat lahhh

Antara drama bersiri yang paling best....drama Korea, Winter Sonata. Ya, cerita lama tu.
"Kenapa? Drama sekarang tak de yang best ke?"
Hmmm....tak tau la ada yang lagi best ke tidak; sebab dah lama tak tengok drama bersiri sampai habis. Asal tengok dua tiga episod drama bersiri Melayu, mesti ada watak-watak sakit mental hasad dengki yang OVER.....sangat-sangat OVER. Tak lalu ehhhh nak tonton.......

Dementia - Losing Memory

Dementia is a syndrome, describes as "one of the major causes of disability & dependency among order people wordwide"

It is a syndrome of deterioriting cognitive function that affects  memory, thinking, orientation, comprehension, calculation, learning capacity, language and judgement.


Safety tips:
♡ Do not leave a person who has advanced dementia alone at home
♡ Keep car keys out of sight; not safe for people with dementia to drive.
♡ Place alarms on all doors and windows that will sound if the doors are opened.
♡ Fence and close off any areas that may be dangerous such as stairs, or decks, or hot tubs, or swimming pool, or fish pond.
♡ Remove or reduce hazards for tripping or falling.
♡ Make sure kitchen is safe. Lock up sharp objects, medicines, cleaning products.

c+p NST












21.9.12

20.9.12

"MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W"

1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.

3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.

4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut

5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak.
Elok diminun waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.

7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.

8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.

9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.






10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Cuka – Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali)

12. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan.Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati. ♥ ^___________^



SUMBER: Kami Peminat Ustaz Mohd Kazim Elias

Minda Kreatif Ilham DariNya...

Tersenyum dan tertawa dengan hanya melihat gambar atau membaca kata-kata @ quotes.

Allah jadikan manusia dengan pelbagai kebolehan. 

Terimakasih kepada minda kreatif  MedicalHumour





 

 

Photos/Quotes: https://www.facebook.com/MedicalHumour

Para Isteri Solehah



8 Ganjaran Buat Isteri Yang Solehah 

1) “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”.

2) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”


3) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.

4) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.

5) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.

6) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.

7) “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)

8) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yng difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”.

Dan ingatlah wahai wanita, semua itu terangkum di dalam suatu perkataan iaitu "TAAT"...

(Hadis riwayat Anas Bin Malik)



Photos/Quotes: Google

8.9.12

Panda yang mana pulak ni???

Ala....bukan KungFu Panda yang dalam filem tu....

Panda set of Ring  + EarStuds 
                                                               
RM24/set

FBPage: https://www.facebook.com/FMTrendy

Accessories Blog Link: http://fmtrendy.blogspot.com/2012/09/36-panda-set-ring-earstuds.html


4.9.12

Tahap Rumah Tinggal....Biz-Lady

KakLong selalu jengah blog tapi ada sikit writers' block la!! Buntu....

Ni lah...KakLong perasan sekarang ni ramai budak2 sekolah; anak2 remaja yang dah jadi Biz-Lady ...Bukannya Biz-Busy tapi Biz-Bisnesss !! Syukur Alhamdulillah. Tak mustahil untuk sama berjaya dalam pelajaran & bisnes.

Ini salah satu Blog yang KakLong maksudkan. Alhamdulillah, bermula dengan aksessori yang cute-mute comeyy....harga amat lah OK!


Kalu nak tau, tuanpunya Blog masih dalam sekolah menengah.


Jomm sama-sama kita bagi semangat & sokongan kat blog FMTrendy - FOLLOW.

LINK blog FMTrendy kat sini 

Antara aksessori yang ada di Blog FMTrendy:


http://fmtrendy.blogspot.com/2012/09/35-white-butterfly-set-ring-earrings.html



JOMM  bagi semangat !! :)



15.6.12

CT Scan Lagi!!

Kalau tak pasal satu request yang terpaksa dipenuhi, aku memang tak pegi buat CT scan. Tunggulah....atau mungkin tak pegi langsung dah. Bila kita rasa kita sihat, macam tu lah. So, nak buat scan ni, mesti ambik referral letter dari Doctor tau.  Jangan memandai terus pegi ke Radiologi Dept. No Letter No Scan!! 
Hmmm....ada chance lah aku jumpa DrN'Aini untuk bertanya khabar ni. 4 tahun tak jumpa dia. So, sampai kat  Consultation Suite, aku minta masuk sekejap. "I just want to say Hi to her. Just for 1 minute". Staff Dr terus kata "OK but I'm not sure she remembers you". Aku pun jawab "I am sure she remembers me". I am glad Dr.N'Aini ingat aku. First thing she said "Rambut you masih hitam lagi". Kami sembang for a good 30 minutes. Kesian kat patients dia yang dok tunggu kat luar tu....

Ohhh...the scan procedure....Firstly, tukar baju, pakai baju hospital. Diberi minum 2 cawan Contrast water (dye). Inject IV kat lengan. After 20 minutes, minum 1 cawan contrast water. 10 minit kemudian, minum lagi 1 cawan. Terus dipanggil ke scanning room. Baring. Masuk 1 ubat + air dalam punggung. Radiologist bagi short briefing. "Tak boleh gerak2 ya sebab scan nanti blur, nanti kena datang lain kali untuk buat lagi" . "Ubat akan dimasukkan melalui IV. Akan rasa panas sedikit. Kalau rasa sakit & tak tahan, angkat tangan ya. Kami nampak". "Bernafas ikut arahan - bernafas seperti biasa - tarik nafas - tahan nafas - nafas seperti biasa" 

So, Set to start. 3 sets of pics taken. Adalah rasa burning sikit masa ubat masuk melalui IV. Overall, very relaxing. Dah selesai, tanggalkan IV, tukar baju. Tunggu report, Tak sampai 30minit dah siap report dan scan film, Bayar bil. Jumpa DrN'Aini lagi sekali sebab dia nak tengok the scan film. She said "Alhamdulillah. All OK. So, take care and keep in touch"

Alhamdulillah. All OK. 

Very good news for My Birthday, I guess? Well, I always feel great!! 


Note: In some cases, a dye called contrast material may be used. It may be put in a vein (IV) in your arm, or it may be placed into other parts of your body (such as the rectum or a joint) to see those areas better. For some types of CT scans you drink the dye. The dye makes structures and organs easier to see on the CT pictures.


26.5.12

Alahai Ovenku

Nak  bakar ikan dalam oven pun aku fikir tiga empat kali sekarang ni.. Maklumlah, CikHanaMas  dah mula buat projek cupcake dia. Risau pulak bau ikan bakar melekat kat cupcakes tu...

#guna-kuali-letak-atas-dapur-je-la#

25.5.12

The Heart

Funny thing, the heart. 

It beats too fast and you're in trouble. 
It beats too slowly and you're in trouble. 
It beats just fine and you're bored.


photo: google

1.3.12

If this isn't you yet, your day is coming!!

Thank goodness there's a name  for this disorder.

Somehow I feel  better, even though I have it!!
 
Recently, I was diagnosed with A.A.A.D.D.  -
 Age Activated Attention Deficit  Disorder. 
This is how it manifests itself:

I  decide to water my garden.

As I turn on the hose in the  driveway,
 I look over at my car and decide it needs  washing.

As I head towards the garage,
 I notice post on the porch table  that I picked up from the postman earlier.

I  decide to go through it before I wash the car.

I put my car keys on  the table,
 put the junk mail in the recycling box under the  table, and notice that the recycling box is  full.

So, I decide to put the bills back
 on the table and take out the recycling  first.

But then I think,
 since I'm going to be near the  postbox when I take out the recycling paper  anyway, I may as well pay the bills first..

I take  my cheque book off the table
 and notice that there is only one cheque  left.

My extra cheques are in the desk in my  study,
 so I go into the house to my desk where I find the  cup of coffee I'd been drinking.

I'm going to look for my  cheques
 but first I need to push the coffee  aside so that I don't accidentally knock it  over.

The coffee is getting cold,
 and I decide to make another cup..

As I  head toward the kitchen with the cold coffee,
 a vase of flowers on the worktop catches my eye -  the flowers need water.

I put the coffee on the worktop  and
 discover my reading glasses  that I've been searching for all morning.

I  decide I better put them back on my desk,
 but first I'm going to water the  flowers..

I put the glasses back down on the  worktop,
 fill a container with water and suddenly spot the  TV remote control. Someone left it on the kitchen table.

I realise  that tonight when we go to watch TV,I'll be looking for the  remote,
 but I won't remember that it's on the kitchen  table, so I decide to put it back where it belongs, but first I'll water the flowers.

I pour  some water in the flowers,
 but quite a bit of it spills on the  floor.

So, I put the remote back on the  table,
 get some towels and wipe up the  spill.

Then, I head down the hall trying to
 remember what I was planning to do.

At the  end of the day:

The car isn't washed

The bills aren't  paid

There is a cold cup of coffee sitting on the kitchen  work-surface

The flowers don't have enough water,

There is  still only 1 cheque in my cheque book,

I can't find the  remote,

I can't find my glasses,

And I don't remember what I  did with the car keys.

Then, when I try to figure out why nothing  got done today,
 I'm really baffled because I know I was busy all  bloody day and I'm really tired.

I realise this is a serious  problem,
 and I'll try to get some help for  it, but first I'll check my e-mail.....

Do me a  favour.
 Forward this message to everyone you  know, Because I can't remember who the hell I've sent it  to.

Don't laugh - if this isn't you yet, your day is  coming!!

 

23.2.12

STORY OF A LITTLE BOY AND THE DUCK...


There was a little boy visiting his grandparents on their farm. He was given a slingshot to play with out in the woods. He practiced in the woods, but he could never hit the target. Getting a little discouraged, he headed back for dinner.
As he was walking back he saw Grandma's pet duck. Just out of impulse, he let the slingshot fly, hit the duck square in the head and killed it. He was shocked and grieved! In a panic, he hid the dead duck in the wood pile, only to see his sister watching!
Fatima had seen it all, but she said nothing. 

After lunch the next day Grandma said, ' Fatima , let's wash the dishes.' But Fatima said, 'Grandma, Ahmed told me he wanted to help in the kitchen.'

Then she whispered to him, 'Remember the duck?' So Ahmed did the dishes.

Later that day, Grandpa asked if the children wanted to go fishing and Grandma said, 'I'm sorry but I need Fatima to help make supper.'

Fatima just smiled and said, ...

'Well, that's all right because Ahmed told me he wanted to help.'

She whispered again, 'Remember the duck?' So Fatima went fishing and Ahmed stayed to help.

After several days of Ahmed doing both his chores and Fatima 's, he finally couldn't stand it any longer.

He came to Grandma and confessed that he had killed the duck. Grandma knelt down, gave him a hug and said, 'Sweetheart, I know. You see, I was standing at the window and I saw the whole thing, but because I love you, I forgave you. I was just wondering how long you would let Fatima make a slave of you.'

Thought for the day and every day thereafter?

Whatever is in your past, whatever you have done... and the devil keeps throwing it up in your face (lying, cheating, debt, fear, bad habits, hatred, anger, bitterness, etc.)...whatever it is...You need to know that Allah saw the whole thing. He has seen your whole life. He wants you to know that He loves you and that you are forgiven.

He's just wondering how long you will let the devil make a slave of you.
The great thing about Allah is that when you ask foR forgiveness, He not only forgives you, but He loves you. It is by Allah's grace and mercy that we are saved.

Go ahead and make a difference in someone's life today. 

SUBHANALLAH. ..

15.2.12

Stroke....strike you without warning

What food can triggers Stroke?


Before that, do you know how stroke happen?


You don't know? OK, read more 

12.2.12

...because I Love You




loosing control

If we are in the habit of losing control and speaking immodest words, can we guarantee that those words that come out of our mouths won’t be our last? What if they are our last?

2.2.12

Berbaloi ke Dik OOoi Kena Belasah ??

Semua mesti setuju 110% yang Facebook dan Twitter dah jadi tempat ramai orang luah perasaan...

Posting berita gembira. Posting cerita sedih. Luah rasa marah (walaupun tak dapat nak sebut nama orang yang dimarah ....huhuuu). Luahkan rasa kesal. Maki-hamun pun makin berleluasa. Dalam  Facebook KakLong  pun ada jugak yang terlepas kata. Marah sangat kot......

KakLong percaya kalau dengan meluahkan segala rasa marah dan rasa2 yang sewaktu dengannya tu dapat mengurangkan beban perasaan, itu satu perkara yang bagus jugak. Bukan apa, kuranglah sakit mental manusia yang berkenaan......

Tak ada bagusnya bila kena belasah dek kerana posting kita kat FB. Macam yang berlaku kat pelajar yang berumur 15tahun ni  :(   Persoalannya >>> BERBALOI KE??
Walau apa pun,  KakLong harap kita dapat lebih berhemah dalam ber'posting' di FB.

 

1.2.12

Cikgu2, please la....

Petang semalam KakLong singgah beli Rojak Pasembor kat area Wisma Decor.

[foto google]



Nampak budak2 sekolah lari merentas desa. Ini mesti praktis untuk sukan tahun ni.





Lama jugak KakLong perhatikan mereka. Hmmm....tak nampak pulak cikgu2 yang menyelia larian tu. Ehhh...Takkan tak ade cikgu menyelia!

Bila ada murid yang kata "Cikgu, tak aci lah cikgu.....

31.1.12

MAKNANYA RAMAI YANG TAK MAMPU LA, KAN?

Diberitakan jualan kereta Perodua 'people's car' susut 20% dalam bulan Januari 2012. Booking untuk Februari pulak turun 5%. Ini semua disebabkan oleh syarat pinjaman lebih ketat yang ditetapkan oleh Bank Negara.


Soalannya sekarang >>Terlalu ketatkah syarat pinjaman yang ditetapkan oleh Bank Negara? Atau memang ramai penduduk negara kita yang sememangnya tak mampu ......



Nak beli rumah FLAT tak mampu....inikan pulak.....

30.1.12

CEPAT! SEBELUM MASA TAMAT !!


>> MASIH HARGA PROMOSI <<
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.261626743901580.63488.100001627701837&type=3


SABUN SUSU BERAS THAI mengandungi 100% dari bahan semulajadi dan di rumus khas dari susu beras yang asli.





SABUN SUSU BERAS THAI ini ....
*Produk penjagaan kesihatan kulit yang diperbuat daripada 100% susu beras semulajadi, ekstrak beras jasmine dengan kualiti terbaik yang diperkaya dengan vitamin dan nutrisi yang dapat mengurangkan cela, bintik hitam dan kedutan di muka. 
*Menjadikan kulit lembut dan cerah serta segar dengan bauan semulajadi beras muda.


SABUN SUSU BERAS THAI  sebagai  PENCUCI MUKA :
• Khasiat susu dan beras membuatkan kulit muka anda lebih cerah, lembut dan tegang
• Menanggalkan semua kotoran, minyak, dan sel kulit mati
• Berkesan menanggalkan sel-sel kulit mati, parut-parut jerawat, jeragat & kulit berminyak.
• Menanggalkan kesan solekan dengan efektif


SABUN SUSU BERAS THAI sebagai SABUN MANDI :
• Membantu menanggalkan/menghilangkan bintik hitam atau kesan hitam di ketiak, siku dan paha anda.
• Sesuai utk semua jenis kulit termasuk kulit bermasalah
• Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
• Badan anda tidak rasa melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
• Boleh menghilangkan bau badan
• Boleh digunakan sebagai pencuci muka untuk tanggalkan make up pada kulit wajah
* Menaikkan Aura Seri Wajah secara semula jadi
* Menjadi kulit lebih cerah, halus dan tegang tanpa pengelupasan
* Berkesan menanggalkan kotoran, minyak, sel kulit mati, parut jerawat dan jeragat
* Berkesan menanggalkan bekas Makeup pada kulit muka
* Sesuai digunakan untuk orang yang menghadapi masalah kulit dan resdung
* Mampu memberi kesegaran sepanjang hari serta badan tidak melekit walaupun berpeluh
* Boleh mengatasi masalah bau badan


SABUN SUSU BERAS THAI sesuai untuk KANAK-KANAK sebagai sabun badan.


SABUN SUSU BERAS THAI
Formula : Rice milk soap for all skin type
Active Ingredients : Rice Milk Extract, Vitamin B3, Vitamin E, Olive oil, Palm Oil , Natural Glycerin


SABUN SUSU BERAS THAI
HALAL dan Sesuai dipakai oleh semua lapisan golongan


SABUN SUSU BERAS THAI
Arahan: Untuk digunakan dimuka dan dibadan sebagai pembersih harian, urut lembut untuk 2 – 3 minit dan bilas. Vitamin dan mineral dalam susu beras akan memelihara kulit dan menyihatkan kulit anda, menjadikan ia sentiasa lembap selepas setiap kali penggunaan.


SABUN SUSU BERAS THAI
Berat bersih/Nettweight: 60g
Size: 55mm x 55mm x 25mm 


CARA ORDER:


1. Nak order berapa dozen?  (1 dozen = 12 ketul)
2. Beri nama, alamat penuh & no.tel untuk maklumat pos
3. Buat pembayaran penuh dan beri detail pembayaran kpd kami
4. Pemprosesan order & penghantaran barang dlm masa 1-2 hari bekerja selepas pembayaran confirm.


HARGA PROMOSI: RM30/dozen (termasuk pos) (Sem. Msia)


Nak ORDER ? Ada soalan nak tanya? Silakan ... 


FB message  : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.261626743901580.63488.100001627701837&type=3 


email :  tim.ahmat@yahoo.com


tel: 019-2774207


<< CEPAT SEBELUM PROMOSI TAMAT >>




28.1.12

Manusia....Manusia...Manusia...!!!

Mulai Allah ciptakan manusia dari Tanah. Kemudian dijadikan keturunan darinya. Kemudian dimasukkan roh dan diberi pendengaran, penglihatan serta hati. Sebaik sempurna sahaja, kebanyakan mereka bertanya tentang keragu-raguan dalam hati mereka "Apakah apabila kami telah lenyap (yakni hancur) di dalam tanah kubur, kami akan dibangkitkan semula? Mereka jadi manusia yang engkar kepada Allah. (ringkasan As Sajadah:Ayat 7-10

Allah menemplak manusia ini termasuklah kalian dan saya dalam firman-Nya:
Katakanlah: "Malaikat maut yang diserahi (ditugaskan mencabut nyawa) mu akan mematikan kamu, kemudian hanya kepada Tuhanmu lah kamu akan dikembalikan. - AS SAJADAH:AYAT 11



https://www.facebook.com/Firman.AllahSwt

27.1.12

Kebebasan memilih

Suka baca hasil tulisan penulis ini..

Fuad Latif

Nama Dirahsiakan: "Mungkin mulut saya 'laser' atau jawapan saya 'kasar' tapi HATI saya baik".

Fuad: "Tapi kalau hati kita baik, pasti perkataan yang keluar dari mulut kita juga adalah perkataan yang baik, sopan dan kita tahu menjaga hati or...ang lain".

Dia hanya diam. Fuad mendoakan agar Allah lembutkan jiwanya. Amin.

[note]: sama juga...walaupun saya seksi, tidak menutup aurat... tapi hati saya baik dan tetap bersolat.

Jawapan: Kalau kita solat dengan benar dan hati kita benar baik, kita pasti mengikut 100% perintah Allah tanpa banyak protes dan soal.
Terserah... kerana kita sudah dewasa dan beraqal.

Dan katakanlah: “Kebenaran itu datangnya dari Tuhanmu; maka Barangsiapa yang ingin beriman hendaklah ia beriman, dan barangsiapa yang ingin kafir biarlah ia kafir” (QS:Al-Kahfi 18:29).

Ternyata Allah SWT memberikan kebebasan kepada kita untuk memilih samada ingin beriman atau tidak. Semuanya terpulang pada diri sendiri untuk membuat pilihan.

Namun ayat surah Al-Kahfi di atas tidak berhenti di sini. Keseluruhan makna ayat ini adalah:

“Dan katakanlah: “Kebenaran itu datangnya dari Tuhanmu; maka Barangsiapa yang ingin beriman hendaklah ia beriman, dan barangsiapa yang ingin kafir biarlah ia kafir.” Sesungguhnya Kami telah sediakan bagi orang-orang zalim itu neraka, yang gejolaknya mengepung mereka. Dan jika mereka meminta minum, niscaya mereka akan diberi minum dengan air seperti besi yang mendidih yang menghanguskan muka. Itulah minuman yang paling buruk dan tempat istirehat yang paling tidak menyenangkan.” (QS:Al-Kahfi 18:29).

Keterangan lanjut:
http://www.fuadlatip.com/v1/2010/11/konsep-free-will-kebebasan-memilih/

26.1.12

meracun diri

Kejahilan meracun diri sendiri 

Seorang wanita tiba-tiba mati dengan tidak disa
ngka-sangka dengan tanda-tanda pendarahan dari telinga, hidung, mulut & mata. Selepas bedah siasat awal ia disahkan bahawa kematian disebabkan keracunan arsenik.

Dari manakah arsenik yang datang?

Polis melancarkan siasatan secara mendalam dan meluas. Seorang profesor institusi perubatan telah dijemput untuk datang membantu menyelesaikan kes itu.

Profesor dengan berhati-hati melihat kandungan dari < h. Dalam kurang dari setengah jam, misteri itu dapat diselesaikan.

Profesor itu berkata: 'simati tidak membunuh diri atau dibunuh, beliau meninggal dunia akibat kemalangan dari kejahilan!'

Semua orang hairan, mengapa kematian akibat kemalangan dari kejahilan?


...bila Pagar Makan Padi...


Malang bagi seorang gadis apabila simpati yang dicari dengan menumpang di rumah bapa dan ibu angkat selepas berselisih faham dengan abangnya bertukar tragedi apabila menjadi hamba seks ...

25.1.12

80% Jeli Berwarna dari Gelatin Babi

SHARE INFO :
Lambakan pelbagai jenis gula-gula jeli dan getah pelbagai warna serta bentuk yang diimport mencetuskan keresahan pengguna Islam berikutan 80 peratus dihasilkan daripada gelatin babi.




WAJIB BACA!! BAHAYA PENYAKIT KENCING TIKUS


BARU MINGGU LEPAS KITA DENGAR PENYANYI IZWAN PILUS YANG DIKATAKAN MENINGGAL DUNIA AKIBAT PENYAKIT KENCING TIKUS NI. ALFATIHAH KEPADA ARWAH. 


MARI KITA BACA ARTIKEL MENGENAI PENYAKIT INI ...


BAHAYA PENYAKIT LEPTOSPIROSIS (KENCING TIKUS)



Semenjak negara digemparkan dengan berita tentang enam kematian yang disebabkan oleh penyakit Leptospirosis dan Melioidosis. Akhbar-akhbar tempatan mula membangkitkan isu penyakit ini, malah ada yang mengatakan bahawa penyakit ini adalah penyakit baru dan misteri di Malaysia. Pendapat ini adalah salah! Leptospirosis bukanlah penyakit baru di Malaysia, tetapi ia merupakan penyakit yang jarang berlaku.

Apakah itu Leptospirosis?

22.1.12

Petua Resdung...


::petua RESDUNG:: Resdung je ye.. lain tak jamin.. :)

20 trillionnnnn!!!

Nasib baik kena sebut je 20-trillion. Kalau disuruh kira sampai 20-trillion, tak tau berapa lama baru boleh habis... TERKINI....mesti gempar seluruh dunia....



Anak kelahiran Perak, Kamal Ashnawi (KA) mendakwa beliau kini mempunyai wang simpanan melebihi 5 trilion Euro (RM20 trilion). Dakwaan kekayaannya itu ditunjukkan dengan mengemukakan kepada pemberita salinan penyata bank HSBC di London yang seharusnya membolehkan beliau menjadi individu pertama di dunia bergelar ‘trillionaire’.

21.1.12

7 Karung Syiling...


Cerita menarik di China. 

Wang, seorang peniaga, membeli sebuah kereta menggunakan duit syiling di China.

Pengusaha perniagaan tepung itu, tiba dengan menaikki van di sebuah kedai kereta di Xianyang di wilayah Shaanxi, China. Dia membuka bonet kenderaanya dan membawa keluar .....

20.1.12

Muflis Muda


APA perasaan anda apabila menyandang status muflis pada usia yang masih terlalu muda'?

Tambah lagi apabila silapnya adalah anda tidak mampu lagi membayar hutang kad kredit yang mencecah ribuan ringgit. Atau mungkin kerana menjadi mangsa kepada ketaksuban untuk bertukar-tukar kereta pada hal kewangan belum benar-benar layak untuk berbuat demikian.

Bukan itu sahaja,...

19.1.12

My Wife is Always Angry


Question:
My wife and I are newly married, and I feel she is always angry with me.  During the planning of the wedding, I thought her moodiness was due to the stress of the wedding. However, her frustration has continued into our marriage. The smallest of things that I say or do, which in my mind appear to be innocent enough, make her angry to the point that she refuses to speak to me. For example, if she calls me while I’m at work and I don’t respond immediately, she gets angry.  If we don’t spend enough time together, she gets angry.  If I don’t wash the dishes the right way, she gets angry.  I try to explain to her that I am just busy and not trying to offend her or upset her. She even refuses to acknowledge that I don’t get angry with her when she does the same things to me.  I have tried to talk to family and friends for help, and everyone advises me to just give her space when she gets angry. I love my wife and want her to be happy, but I am at a loss of what to do to make our relationship better. Please help.
Answer: 

18.1.12

FaKe iPad2 !!!

The tablet computers, like most Apple products, are known for their sleek and simple designs. But there's no mistaking the iPad for one of the world's oldest "tablet devices." Still, most electronic products cannot be returned to stores. For the the stores and customers to be fooled by the clay replacements, the thieves must have successfully weighed out the clay portions and resealed the original Apple packaging.

Future Shop spokesman Elliott Chun told CTV that individuals bought the iPads with cash,  

16.1.12

Suami tampan tingkatkan peluang isteri hamil...


Baru ini KakLong tahu yang penampilan fizikal dan ketampanan seseorang lelaki mempunyai fungsi besar untuk meningkatkan peluang kehamilan pasangannya. 

Ya ke? Betul ke? Nak tahu, baca sampai habis ...

14.1.12

How to Unlock iJannah


Watch and listen ....by Imam Suhaib Webb



How to Unlock iJannah  HERE

Hope this is beneficial to you.


12.1.12

top 5 regrets people make on their deathbed

Nurse reveals the top 5 regrets people make on their deathbed. Her story ....

For many years I worked in palliative care. My patients were those who had gone home to die. Some incredibly special times were shared. I was with them for the last three to twelve weeks of their lives. People grow a lot when they are faced with their own mortality.

I learnt never to underestimate someone’s capacity for growth. Some changes were phenomenal. Each experienced a variety of emotions, as expected, denial, fear, anger, remorse, more denial and eventually acceptance. Every single patient found their peace before they departed though, every one of them.
When questioned about any regrets they had or anything they would do differently, common themes surfaced again and again. Here are the most common five:
1. I wish I’d had the courage to live a life true to myself, not the life others expected of me.This was the most common regret of all. When people realize that their life is almost over and look back clearly on it, it is easy to see how many dreams have gone unfulfilled. Most people had not honoured even a half of their dreams and had to die knowing that it was due to choices they had made, or not made.
It is very important to try and honour at least some of your dreams along the way. From the moment that you lose your health, it is too late. Health brings a freedom very few realise, until they no longer have it.
2. I wish I didn’t work so hard.This came from every male patient that I nursed. They missed their children’s youth and their partner’s companionship. Women also spoke of this regret. But as most were from an older generation, many of the female patients had not been breadwinners. All of the men I nursed deeply regretted spending so much of their lives on the treadmill of a work existence.
By simplifying your lifestyle and making conscious choices along the way, it is possible to not need the income that you think you do. And by creating more space in your life, you become happier and more open to new opportunities, ones more suited to your new lifestyle.

11.1.12

Tahukah Anda Bila Jodoh Kita DiTentukan??.......

Jodoh ditentukan oleh Allah sewaktu kita berumur 4 bulan di dalam kandungan ibu.

(Malaikat akan tulis nama kita, rezeki, kerja, kahwin dengan siapa, cerai atau tidak, anak berapa dan semuanya tentang diri)

- Ustaz Azhar Idrus







10.1.12

Tips Gadis(Isteri) Yang Tidak Disukai Para Pemuda (Suami)




alt

Seorang pemuda mahu wanita yang didampinginya yakni isteri yang boleh memberikan sesuatu yang bermakna dalam kehidupan rumah tangganya. Maka sesuailah wanita diciptakan dengan sifat yang lemah lembut, baik akhlaknya, budi pekertinya, dan bicaranya. Akan tetapi wanita seperti itu sukar diperolehi kerana perubahan zaman kepada era kemodenan telah menyebakan sifat-sifat kewanitaan mulai terhakis sedikit demi sedikit saban hari. Maka lahirlah wanita-wanita yang mempunyai sifat-sifat yang tidak diminati lelaki. Disini saya telah mengolahkan 9 sifat wanita yang tidak diminati oleh para pemuda terhadap seseorang wanita.
Pertama : wanita cemburu
Suka akan cemburu merupakan sifat yang pertama sekali yang tidak diminati oleh seorang suami dari isterinya. Cemburu disini merujuk kepada keraguan atau kurang kepercayaan. Para suami meminta akan sebahagian sifat cemburu itu untuk memperkuatkan ikatan cinta mereka, akan tetapi mereka menolak ketidak percayaan (keraguan) yang boleh menimbulkan pelbagai permasalahan dalam rumah tangga. Para suami menginginkan kepercayaan dari isteri mereka tetapi tidak perlulah berlebih-lebihan sehingga setiap langkah mereka lalui perlu dicerita dan diungkapkan.

Kedua: wanita keego seperti ratu
Adapun yang kedua adalah wanita yang ego seperti ratu, yang ingin berkuasa, inginkan cinta suaminya hanya kepadanya semata-mata, kepatuhan, dan sentiasa tunduk hanya kepadanya sahaja. Dia akan marah melihat suaminya lebih mementingkan orang lain atau mencintai selain darinya. Seperti cemburu kepada sanak saudara, atau teman-teman suaminya. Tindakan seperti ini kadang-kadang boleh menimbulkan banyak masalah. Dengan sikap sedemikian itu, isterinya telah mengehadkan keperibadian suami, ini akan menyebabkan timbulnya permasalahan dengan sanak saudara dan teman-teman suaminya . dengan sikap seperti itu, isterinya telah menjadikan suami kurang selesa dan boleh ketahap benci dengan kehidupan rumah tangganya. Sikap seperti itu bukannya dikatakan cinta tetapi lebih kepada penguasaan, pemilikan. Maka wajib bagi isteri ini untuk melakukan perubahan dan sedar akan tingkah laku tersebut. Tidak mungkin si suami akan terlepas dari kerabat saudara mara dan teman-temannya dan begitu juga sebaliknya.
 

7.1.12

25 pesanan Luqmanul Hakim

01 – Hai anakku: ketahuilah, sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam ke dalamnya. Bila engkau ingin selamat, agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan SAMPAN yang bernama TAKWA, ISInya ialah IMAN dan LAYARnya adalah TAWAKKAL kepada ALLAH.
02 – Orang – orang yang sentiasa menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat penjagaan dari ALLAH. Orang yang insaf dan sedar setalah menerima nasihat orang lain, dia akan sentiasa menerima kemuliaan dari ALLAH juga.
03 – Hai anakku; orang yang merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadat dan taat kepada ALLAH, maka dia tawadduk kepada ALLAH, dia akan lebih dekat kepada ALLAH dan selalu berusaha menghindarkan maksiat kepada ALLAH.
04 – Hai anakku; seandainya ibubapamu marah kepadamu kerana kesilapan yang dilakukanmu, maka marahnya ibubapamu adalah bagaikan baja bagi tanam tanaman.
05 – Jauhkan dirimu dari berhutang, kerana sesungguhnya berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina di waktu siang dan gelisah di waktu malam.
06 – Dan selalulah berharap kepada ALLAH tentang sesuatu yang menyebabkan untuk tidak menderhakai ALLAH. Takutlah kepada ALLAH dengan sebenar benar takut ( takwa ), tentulah engkau akan terlepas dari sifat berputus asa dari rahmat ALLAH.
07 – Hai anakku; seorang pendusta akan lekas hilang air mukanya kerana tidak dipercayai orang dan seorang yang telah rosak akhlaknya akan sentiasa banyak melamunkan hal hal yang tidak benar. Ketahuilah, memindahkan batu besar dari tempatnya semula itu lebih mudah daripada memberi pengertian kepada orang yang tidak mahu mengerti.
08 – Hai anakku; engkau telah merasakan betapa beratnya mengangkat batu besar dan besi yang amat berat, tetapi akan lebih lagi daripada semua itu, adalah bilamana engkau mempunyai tetangga (jiran) yang jahat.
09 – Hai anakku; janganlah engkau mengirimkan orang yang bodoh sebagai utusan. Maka bila tidak ada orang yang cerdik, sebaiknya dirimulah saja yang layak menjadi utusan.
10 – Jauhilah bersifat dusta, sebab dusta itu mudah dilakukan, bagaikan memakan daging burung, padahal sedikit sahaja berdusta itu telah memberikan akibat yang berbahaya.
11 – Hai anakku; bila engkau mempunyai dua pilihan, takziah orang mati atau hadir majlis perkahwinan, pilihlah untuk menziarahi orang mati, sebab ianya akan mengingatkanmu kepada kampung akhirat sedangkan menghadiri pesta perkahwinan hanya mengingatkan dirimu kepada kesenangan duniawi sahaja.
12 – Janganlah engkau makan sampai kenyang yang berlebihan, kerana sesungguhnya makan yang terlalu kenyang itu adalah lebih baiknya bila makanan itu diberikan kepada anjing sahaja.
13 – Hai anakku; janganlah engkau langsung menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah langsung memuntahkan saja pahitnya sesuatu barang itu, kerana manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu belum tentu menimbulkan kesengsaraan.
14 – Makanlah makananmu bersama sama dengan orang orang yang takwa dan musyawarahlah urusanmu dengan para alim ulamak dengan cara meminta nasihat dari mereka.
15 – Hai anakku; bukanlah satu kebaikan namanya bilamana engkau selalu mencari ilmu tetapi engkau tidak pernah mengamalkannya. Hal itu tidak ubah bagaikan orang yang mencari kayu bakar, maka setelah banyak ia tidak mampu memikulnya, padahal ia masih mahu menambahkannya.
16 – Hai anakku; bilamana engkau mahu mencari kawan sejati, maka ujilah terlebih dahulu dengan berpura pura membuat dia marah. Bilamana dalam kemarahan itu dia masih berusaha menginsafkan kamu,maka bolehlah engkau mengambil dia sebagai kawan. Bila tidak demikian, maka berhati hatilah.
17 – Selalulah baik tutur kata dan halus budi bahasamu serta manis wajahmu, dengan demikian engkau akan disukai orang melebihi sukanya seseorang terhadap orang lain yang pernah memberikan barang yang berharga.
18 – Hai anakku; bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tidak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun biarkanlah dia yang mengharapkan sesuatu darimu.
19 – Jadikanlah dirimu dalam segala tingkahlaku sebagai orang yang tidak ingin menerima pujian atau mengharap sanjungan orang lain kerana itu adalah sifat riya~ yang akan mendatangkan cela pada dirimu.
20 – Hai anakku; janganlah engkau condong kepada urusan dunia dan hatimu selalu disusahkan olah dunia saja kerana engkau diciptakan ALLAH bukanlah untuk dunia sahaja. Sesungguhnya tiada makhluk yang lebih hina daripada orang yang terpedaya dengan dunianya.
21 – Hai anakku; usahakanlah agar mulutmu jangan mengeluarkan kata kata yang busuk dan kotor serta kasar, kerana engkau akan lebih selamat bila berdiam diri. Kalau berbicara, usahakanlah agar bicaramu mendatangkan manfaat bagi orang lain.
22 – Hai anakku; janganlah engkau mudah ketawa kalau bukan kerana sesuatu yang menggelikan, janganlah engkau berjalan tanpa tujuan yang pasti, janganlah engkau bertanya sesuatu yang tidak ada guna bagimu, janganlah mensia siakan hartamu.
23 – Barang sesiapa yang penyayang tentu akan disayangi, sesiapa yang pendiam akan selamat daripada berkata yang mengandungi racun, dan sesiapa yang tidak dapat menahan lidahnya dari berkata kotor tentu akan menyesal.
24 – Hai anakku; bergaullah rapat dengan orang yang alim lagi berilmu. Perhatikanlah kata nasihatnya kerana sesungguhnya sejuklah hati ini mendengarkan nasihatnya, hiduplah hati ini dengan cahaya hikmah dari mutiara kata katanya bagaikan tanah yang subur lalu disirami air hujan.
25 – Hai anakku; ambillah harta dunia sekadar keperluanmu sahaja, dan nafkahkanlah yang selebihnya untuk bekalan akhiratmu. Jangan engkau tendang dunia ini ke keranjang atau bakul sampah kerana nanti engkau akan menjadi pengemis yang membuat beban orang lain. Sebaliknya janganlah engkau peluk dunia ini serta meneguk habis airnya kerana sesungguhnya yang engkau makan dan pakai itu adalah tanah belaka. Janganlah engkau bertemankan dengan orang yang bersifat talam dua muka, kelak akan membinasakan dirimu.


- copied & share