Ad :)

26.12.11

Diet ala Rasulullah SAW


Rupanya, tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh asal makan je. Inilah penyebab terjadinya berbagai-bagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit.

Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lain. Ini pun ialah diet Rasulullah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasulullah ini, anda takkan derita sakit perut atau keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING

Jangan makan DAGING bersama IKAN

Jangan makan IKAN bersama SUSU

Jangan makan AYAM bersama SUSU

Jangan makan IKAN bersama TELUR

Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD

Jangan makan SUSU bersama CUKA

Jangan makan BUAH bersama SUSU (cth: cocktail)


CARA MAKAN:

*Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.

*Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.

*Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yang tinggal makan malam, dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak memang sulit, tetapi kalau tidak percaya, cubalah... Kesannya tidak dalam jangka masa pendek. Kesannya akan nampak apabila kita tua nanti

*Dalam al-Quran juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti dengan ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam terkandung ion + sedangkan dalam ikan terkandung ion - , jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.


Al-Quran juga mengajar kita menjaga kesihatan dengan melakukan amalan seperti :

1) Mandi pagi sebelum subuh, sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke dalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan mandi pagi kebanyakan badan tidak gemuk.

2) Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit)

3) Waktu sembahyang Subuh disunatkan untuk kita bertafakur (iaitu sujud sekurang-kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

4) Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan apabila habis, hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa terkandung banyak enzyme di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur.


Pilih makanan yang sesuai

No comments:

Post a Comment